Как лечить пародонтоз
Tratament

Cum se tratează perodontita (parodontoza)?

Parodontoza este o deteriorare profundă a țesuturilor (parodontale) în jurul dintelui. Boala va cauza o scădere a furnizării de nutrimente și oxigen către celule. Aceasta va rezulta în o degenerare treptată a țesuturilor dure și moi ale gingiilor și dinților.

Din acest motiv, mulți sunt interesați dacă parodontoza se tratează, dacă este contagioasă ? Nu, nu este contagioasă, iar boala poate fi tratată.

Cauzele parodontitei (parodontoză)

Stomatologia consideră următorii factori ca fiind principalele cauze ale bolii parodontale:

  • curățarea insuficientă a dinților;
  • modificări hormonale, de exemplu, în timpul sarcinii, menopauză, pubertate;
  • fumatul, care distruge țesutul gingiilor;
  • boli care afectează imunitatea (HIV, cancer, diabet zaharat);
  • imunitate redusă ca urmare a unei boli grave;
  • alimentația nesănătoasă, care este însoțită de o lipsă de vitamine și minerale;
  • administrarea îndelungată de medicamente care reduc producția de salivă.

Cum să înțelegeți că aveți parodontită ( boală parodontală)

Această boală nu are simptome clare, care sunt dificil de recunoscut, deoarece sunt estompate. În același timp, pacienții se plâng de următoarele:

  • coletele si marginili radiculare a dinților se dezgolesc;
  • senzație de arsură în gingii;
  • apariția tartrului dentar;
  • disconfort în timpul mesei.

Pacienții nu simt durere, gingiile își păstrează culoare roz deschisă, iar simptomele de mai sus nu apar întotdeauna. Totuși, întărirea la timp a gingiilor în parodontoză e deosebit de importantă. Să încercăm să analizăm ce semne pot indica prezența acestei boli la diferite etape ale ei în cazul Dvs.

Etapele parodontitei (parodontozei)

  1. Ușoară. La aceasta etapa boala este cel mai ușor de tratat. Pacienții nu se plâng de disconfort. Doar ocazional simt reacția dinților la mâncarea rece sau fierbinte. Boala parodontala este diagnosticata după o consultație la stomatolog.
  2. Medie. Pacientul se plânge de senzația de arsură în cavitatea bucală, reacționează acut la mâncarea și băuturile reci sau calde, alimentele cu un conținut ridicat de acid. Rădăcinile se descoperă cu 3-4 mm.
  3. Severa. În această etapă, rădăcinile sunt expuse cu 8-10 mm. Atunci când mestecați simțiți dureri severe.

Parodontoza: tratament

Tratamentul este stabilit ținând cont de gradul de inflamație și deteriorarea țesutului osos, adâncimea buzunarelor parodontale. Medicul va putea evalua situația reală după o examinare a cavității orale a pacientului la parodontoză. După aceea, pacientul va fi îndreptat să facă o tomografie dentară. Imaginea 3D va permite medicului să determine în 3D cât sunt de afectate țesuturile parodontale și să prescrie un tratament adecvat cazului dat.

După radiografie, se va efectua curățirea plăcii dentare deasupra și de sub gingii care se formează din cauza curățării insuficiente a dinților. Dacă placa nu va fi îndepărtată, atunci tratamentul parodontitei avansate va fi ineficient. Curățarea cu ultrasunete și lustruirea cu praf rămâne a fi cea mai bună metodă pentru această procedură.

Următoarea etapă a tratamentului este terapia, care durează de obicei 10 zile. În plus, sunt prescrise clătirile bucale obișnuite cu agenți antiseptici.

Secvența tratamentului:

  • spălarea dinților după micul dejun și cină timp de 3-4 minute cu o perie sonica gen Philips SONICARE. În cazul parodontitei curățarea trebuie să fie deosebit de meticuloasă. Este foarte important să efectuați mișcările corecte cu periuța de dinți! Întrebați medicii noștri și ei vă vor explica în cadrul unui ”MASTER CLASS” gratuit cum să mișcați corect peria și veți simți o mare diferență;
  • curățarea fiecărui spațiu interdental cu ață dentară;
  • clătirea gurii cu concentrație de clorhexidină 0,05%;
  • uscarea gingiilor cu un tampon de bumbac curat;
  • aplicarea unui gel special;
  • puteți mânca doar după 2 ore după ce ați spălat dinții, timp în care puteți bea decât apă curată.

Tratamentul dat este este indicat doar în etapele ușoare ale bolii. Când tratați parodontita avansată, va trebui să luați antibiotice timp de 7-10 zile. Medicul vă va prescrie pastile sau injecții intramusculare.

Dacă dinții se clatină când aveți parodontoză, tratamentul trebuie început imediat. În acest caz, uneori dinții se fixeză cu șine, aceasta reducând mobilitatea lor, și oprește divergența acestora. Dacă mobilitatea este mare, dinții afectați vor trebui extrași.

Boala parodontala poate fi tratată chirurgical. În timpul bolii, se creează buzunare parodontale adânci, în care bacteriile se simt confortabil și se înmulțesc, aceasta agravând afecțiunea. În stadiul avansat, astfel de buzunare ating o adâncime de 10 mm. Sunt eliminate cu ajutorul unei intervenții chirurgicale. Terapia eficientă a bolii parodontale se realizează de asemenea cu ajutorul laserului.

Protezele în caz de parodontită se fac cu precauție extremă.

Accesul la asistență stomatologică regulată și o igienă orală adecvată vă vor ajuta la prevenirea și tratarea parodontitei.

Doriți să aveți un zâmbet sănătos și strălucitor? – Sunați-ne și vizitați clinica noastră. Iar noi ne vom stradui ca în Moldova să mai apară un zâmbet strălucitor :).