Granulomul dentar: cauze, simptome, diagnostic și tratament
Afecțiuni dentare

Granulomul dentar: cauze, simptome, diagnostic și tratament

Un granulom (chist) la un dinte apare ca o complicație datorată cariilor netratate (parodontită, pulpită, canalul radicular tratat incorect) sau leziunilor mecanice. Cariile distrug smalțul, infecția pătrunde în pulpă, apoi se răspândește mai departe până la rădăcină, provocând granuloame purulente. Aceasta este o inflamație a țesuturilor parodontale sub forma unui sac rotund (nodul) de până la 5 mm la vârful rădăcinii dintelui. Un granulom este un focal al infecției, care are potențialul să se dezvolte într-o inflamație în țesutul osos de lângă dintele afectat.

Cum apare granulomul

Granulomul este rezultatul activității inflamației cronice a țesutului granulomatos și a microbilor care înconjoară rădăcina dentară. Inflamația distruge țesutul sănătos, înlocuindu-l cu granulații. Drept rezultat, apare un granulom sub dinte.

Ulterior, inflamația se răspândește iar dimensiunile ei cresc. Celulele situate în centru nu au oxigen și nutrienți, și, prin urmare, mor. Un granulom la rădăcina de dinți se transformă treptat într-un chist umplut cu puroi.

Care sunt simptomele bolii

Timp îndelungat, un granulom infecțios nu indică nici un simptom. De obicei, boala este descoperită din întâmplare în timpul unei examinări de rutină la clinică (după o radiografie).

Sub influența stresului, cu o exacerbare a bolilor cronice sau a hipotermiei, pot apărea următoarele simptome:

  • Umflarea ganglionilor limfatici adiacenți
  • Durere acută în dinte
  • Simțiți că dintele a crescut puțin în mărime
  • Întunecarea smaltului
  • Febră
  • Durere sau disconfort atunci când apăsați pe coroana dentară în timp ce mestecați alimente solide
  • Umflarea și roșeața gingiilor
  • Umflarea suprafeței exterioare a maxilarului lângă dintele care doare.

Granulomul inflamator în ultima stadie a bolii cauzează durere acută constantă, roșeață și umflarea gingiilor. Apar eliminări purulente, cu gust și miros neplăcut, din tractul fistulos din zona inflamației.

Atunci când observați primele simptome este necesar să contactați imediat medicul stomatolog și să începeți un tratament. Granulomul dentar netratat la timp duce la apariția complicațiilor în viitor.

Diagnosticul granulomului în clinica Denta Vita

Pentru diagnosticul final al granulomului de la rădăcinile dinților, este necesar să se efectuați o tomografie (imagine 3D).

Atunci când în imagine este identificată o zonă limitată și rotungită, care se învecinează cu vârful rădăcinii dintelui, putem conclude că acesta este un granulom.

Cum este tratat granulomul radicular

Un granulom avansat pe gingii duce la supurarea țesuturilor moi și distrugerea osului dintelui. Posibile complicații pot include inflamația mușchiului cardiac, rinichilor, sepsisul. Nu puteți amâna tratamentul, altfel riscați să vă pierdeți dintele sau să dăunați sănătății Dvs. în general.

În clinica noastră, tratamentul granuloamelor dentare se realizează în 2 moduri:

  • Terapeutic (antibiotice, curățarea canalului rădăcinilor dinților).
  • Chirurgical (granulomul dentar este extirpat, cu vârful (rezecție) sau cu întreaga rădăcină (hemisecție)).

Facem tot posibilul să păstrăm dintele și să restabilim funcțiile estetice și de masticație folosind materiale compozite și coroane dentare. Dintele bolnav este extirpat doar în cazuri excepționale.

Medicii clinicii Denta Vita dețin o experiență vastă în tratamentul chisturilor dentare. Ca regulă, reușim să oprim supurația prin metode terapeutice și să obținem o resorbție a granulomului.

Dacă ați simțit disconfort în timp ce mâncați sau ați detectat o boală, vă așteptăm să la clinica noastră. Suntem mereu disponibili să vă ajutăm. Faceți o programare preventivă prin telefon.