Proteze dentare: tipuri, caracteristici, prețuri
Tehnologii moderne

Proteze dentare: tipuri, caracteristici, prețuri

Protezarea dentară nu doar restabilește integritatea anatomică a danturii, dar și asigură funcționalitatea aparatului dento-maxilar. O proteză instalată corect vă va permite să aveți un zâmbet ideal și să nu simțiți disconfort atunci când mâncați sau vorbiți.

Clinica Denta Vita efectuează calitativ protezare dentară în Chișinău. Datorită gamei variate de construcții ortopedice și tehnologii moderne, inclusiv tehnologiei CAD/CAM, specialiștii noștri vă vor oferi soluții eficiente și de orice complexitate.

Tipuri de proteze

Distrugerea semnificativă a dinților, inclusiv până și pierderea completa a tuturor dinților din arcada dentară sunt unele din problemele dentare cu care se confruntă mulți vizitatori ai clinicilor stomatologice, fie bărbați sau femei. În această situație, protezele dentare fixe și mobilizabile (sau detașabile) ajută la restabilirea funcționalității maxilarului.

Construcțiile fixe pot fi de următoarele tipuri:

  1. Coroane – confecționate din materiale diverse, inclusiv ceramică integrală (disilicat de litiu), oxid de zirconiu, metalo-ceramice, metalice, metalo-compozit, plastic sau compozit.
  2. Punți sau coroane – atașate pe implanturi sau pe dinți, și pot fi fixate cu un ciment special în dependență de materialul protezei.
  3. Microproteze – partea distrusă a dintelui este restaurată folosind microproteze (inLay, onLay, overLay) din disilicat de litiu sau material compozit. Protezarea dinților cu fațete permite restaurarea dinților miniinvaziv.
  4. Proteze complete pe implanturi All on 4 & All on 6. În acest caz, o proteză din plastic sau metalo-plastic este instalată pentru o perioadă de 4-6 luni, iar o proteză permanentă din metal-compozit, metal-ceramică sau zirconiu va fi instalată ulterior. În acest caz, este preferabilă fixarea prin infiletare (cu șuruburi) a protezei decât pe ciment, deoarece fixarea cu prin infiletare va permite medicului să îndepărteze proteza în orice moment pentru efectuarea unor lucrări de profilaxie, atunci când aceasta este necesar. În cazul în care proteza a fost fixată pe ciment, deși inițial procedura este mai ieftină, proteza va trebui tăiată și confecționată o proteză nouă.

Atunci când analizați tipurile de proteze dentare, țineți cont și de construcțiile mobilizabile (amovibile). Ele pot fi ușor scoase din cavitatea bucală, de exemplu, pe noapte și pentru igienizare. Utilizarea lor este relevantă atunci când este necesar să se monteze o proteză pentru adentie completă (lipsa tuturor dinților). Protezele date nu sunt foarte comode, deoarece se pot mișca în timpul masticatiei sau vorbirii. Însă, datorită prețurilor joase, acestea pot fi folosite ca o alternativă pentru sistemele All on 4 sau All on 6.

În funcție de design, sunt disponibile:

  1. Sisteme parțial mobilizabile – au aspect identic gingiilor cu dinți, sunt folosite pentru a înlocui două sau mai multe elemente. Sunt fixate în gură cu crosete (cârlige) sau atacmene (lacate) din metal. În rândul protezelor moderne se evidențiază convenabil protezele arcate.
  2. Sistemele complet mobilizabile sau detașabile sunt cele mai ieftine proteze dentare, aceste proteze permit să înlocuiți ușor un număr mare de dinți ce lipsesc. Construcția este realizată din nailon sau acrilat, și se fixează în cavitatea bucală datorită efectului ventuzei sau gelurilor adezive speciale. Astfel de proteze pot fi fixate cu ajutorul a 2 sau 4 implanturi. Iar veriga de conectare va fi o bară metalică sau lacate speciale.

Specialiștii Clinicii Denta Vita folosesc o gamă variată de metode și materiale ce oferă posibilitatea implementării unei soluții eficiente pentru orice situație.

Care proteză este mai bună

Toți cunosc ce este o proteza dentară, însă criteriile de selecție a unei proteze nu sunt clare tuturor. Pentru ca să puteți lua o decizie corectă, este important să încredințați această întrebare unui medic specialist, care va ține cont de toate particularitățile individuale ale fiecărui pacient.

Construcțiile mobilizabile sunt relevante în cazul când lipsește un număr mare de dinți, adentiei complete sau atunci când aveți un buget limitat care nu permite instalarea unui sistem fix. Denta Vita oferă prețuri accesibile pentru protezare dentară, astfel încât să vă puteți permite efectuarea unei proceduri de restabilire a funcției estetice și de funcțională a maxilarului, fără costuri financiare enorme.

O proteză dentară temporară este o soluție eficientă pentru etapa de tranziție, până la instalarea unei proteze permanente. Utilizarea acestui tip de proteze este deosebit de importantă atunci când lipsește un dinte frontal (din față).

Protezele dinților frontali superiori adesea sunt efectuate prin instalarea fațetelor, care oferă o intervenție minimala asupra dintelui și un aspect vizual plăcut. Plăcile subțiri acoperă suprafața frontală, ascunzând orice imperfecțiuni.

Coroanele dentare – ajută la păstrarea dinților distruși dar care au rădăcini sănătoase și completează golurile din dentiție. În același timp, coroanele sunt practice, rezistând cu ușurință eforturilor mecanice înalte. Prin urmare, utilizarea lor este cel mai bun răspuns atunci când se ridică întrebarea care proteze sunt mai bune pentru măsele (molari). În Clinica dentară Denta Vita (Chișinău) vom primi cu bucurie orice pacient. Vizitați-ne și convingeți-vă personal cât de comodă și confortabilă poate fi procedura de protetică dentară. Vă așteptăm întotdeauna pentru o consultație în clinica noastră!