Удаление кисты зуба
Tratament

Extirparea chistului dentar

Cuvântul „chist” provine din greacă „bulă”. Și acest lucru nu este întâmplător, deoarece chistul este o formațiune patologică formată dintr-o membrană umplută cu lichid, care nu doare până când nu apare acutizarea lui – puroiul și inflamația. Chistul este localizat de obicei la vârful rădăcinii dintelui tratată incorect.

Care sunt cauzele chisturilor

Cauzele apariției unui chist dentar sunt diferite. Cel mai adesea, acesta este declanșat de o infecție care a pătruns în canal din cauza cariilor netratate, a unui canal de dinți ce a fost plombat necalitativ, etc.

Dacă o astfel de infecție nu este eliminată la timp, organismul creează o capsulă protectoare care izolează acumularea de bacterii și împiedică răspândirea puroiului în organism. În fazele incipiente, chistul din dinte nu deranjează pacientul. În acest moment, are o dimensiune mică de până la 5 mm și se numește granulom. Însă pe măsură ce chistul crește el distruge țesutul osos al maxilarului. Poate provoca osteomielită sau flegmonul țesuturilor moi. Prin urmare, este necesar să extirpați această formație cât mai curând.

Simptome

La o etapă inițială, formarea chistică nu deranjează. Un chist dentar este detectat cu ușurință la o radiografie a cavității bucale și, mai bine, pe o tomografie dentară. Pe imagine se va vedea o umbrire ovală cu contururi clare.

Semnele indirecte includ dureri tolerabile la apăsare, o ușoară deplasare a dintelui.

Dacă nu extirpați chistul de lângă dinte la timp, atunci chistul va începe să crească. O astfel de creștere și o infecție ulterioară se pot manifesta prin următoarele simptome:

  • roșeața și umflarea gingiiei gegionale;
  • creșterea temperaturii corpului;
  • durere în zona afectată;
  • ganglioni limfatici măriți.

Formarea poate provoca diferite tipuri de parodontită: granulomatoasă, fibroasă, granulată. Un chist dentar netratat are consecințe grave: puroiul poate invada țesuturile din jur, formând o fistulă. Acest lucru duce adesea la sinuzită. În cazuri grave, poate provoca meningită purulentă, sepsis.

Extirparea chistului

În fazele inițiale de creștere, se recurge la un tratament terapeutic al chistului dentar conservativ, fiind cel mai puțin traumatic. Terapia este posibilă în cazul chisturilor mici, care nu depășesc 5 mm.

Îndepărtarea chirurgicală a chistului rădăcinii sau a chistului parodontal se aplică în cazurile în care boala a avansat. Metoda chirurgicală este, de asemenea, indicată și în acele situații în care pe dintele care necesită intervenție este instalată o coroană sau un știft și nu e posibil de tratat conservativ.

1. Cistectomie

Este o metodă de intervenție radicală.

Indicații pentru cistectomie:

  • formarea chistică rezultată din patologia dezvoltării epiteliului odontogen;
  • un chist în unul sau mai mulți dinți;
  • creșterea semnificativă a chistului în zona maxilarului superior și maxilarului inferior

În acest caz, se face o incizie în gingie, vârful rădăcinii și formarea chistică sunt extirpate. În stomatologia modernă se efectuează, de asemenea, plombarea canalului retrograd cu MTA. După o astfel de operație, țesuturile adiacente se vor edemația un timp oarecare. Durerea poate persista până la vindecarea rănii. După procedură sunt prescrise antibiotice.

2. Hemisecție

Se efectuează pe dinți cu mai multe rădăcini cu leziuni extinse ale țesuturilor.

Indicații:

  • imposibilitatea tratamentului terapeutic al canalelor radiculare
  • perforarea cavității dentare sau a rădăcinii;
  • focare de inflamație a chistului dintelui în zona divergenței radiculare (bifurcație);
  • boală parodontală locală severă.

3. Cistotomie

Se referă la tipuri de intervenție mai puțin traumatice.

Această metodă se aplică în cazurile în care:

  • prezența a trei dinți sănătoși în proiecția formării chistice;
  • chisturile de dimensiuni mari sunt localizate în maxilarul superior, cu subțierea plăcii palatine;
  • formațiuni mari în maxilarul inferior cu distrugerea țesutului osos.

În acest caz chistul pe dinte nu este îndepărtat complet, ci doar peretele frontal este excizat, conținutul este extras și se efectuează tratamentul. Acest lucru este realizat pentru a maximiza conservarea dintelui. Cu toate acestea, atunci când este folosită această metodă, perioada de recuperare durează mai mult sau poate fi complet ineficientă.

În cadrul clinicii Denta Vita știm cum să rezolvăm problema cu orice tip și localizare a unui chist dentar. Nu pierdeți timpul prețios. Vizitați-ne și păstrați-vă dinții sănătoși și frumoși. Programați-vă pentru o examinare inițială.