Placa dentară - Cauze și tratament
Afecțiuni dentare

Placa dentară – Cauze și tratament

Placă pe dinți în forma unei pelicule transparente lipicioase e foarte răspândită. Ea se formează pe toți dinții tuturor oamenilor datorită bacteriilor ce se acumulează pe suprafața dentară. Pentru a preveni întărirea plăcii, aceasta trebuie îndepărtată în mod sistematic. În caz contrar, se va forma tartru pe dinți, iar aceasta este deja o problemă serioasă.

Citiți blogul nostru sau veniți la o consultație. Specialiștii clinicii stomatologice Denta Vita vă vor explica în detaliu cauzele formării plăcii dentare și vă vor informa cu privire la cele mai eficiente măsuri de prevenție și terapeutice.

De ce este necesar să îndepărtăm placa dentară?

Atunci nu este îndepărtată de pe dinți, placa dentară provoacă apariția bolilor grave – gingivită, parodontită. Însă, dacă placa este totuși posibil să fie înlăturată de sine stătător, îndepărtarea pietrei de pe dinți în condiții de casă nu este posibilă. În timp, această problemă poate duce apariția defectelor estetice (întunecarea vizibilă a smalțului) sau pierderea unuia sau a mai multor dinți.

Conform statisticilor, placa dentară este diagnosticată la 72% din oameni. Îndepărtarea tartrului din dinți deja nu mai este o măsură preventivă, ci o măsură terapeutică.

Medicii-stomatologi recomandă tuturor trecerea periodică a acestei proceduri, iar frecvența procedurii depinde de starea individuală a dinților. Dacă curățarea tartrului dentar nu a fost efectuată timp îndelungat, procedura va dura mai mult timp.

De ce se formează piatra dentară sau tartrul

Cauza principală este respectarea slabă a igienei orale. Pacienții își spăla incorect dinții sau efectuează această procedură mai puțin de două ori pe zi. Produsele necalitative de îngrijire dentară și orală accelerează formarea plăcii, care se transformă eventual în tartru.

11 cauze principale ale formării tartrului:

 • Consumul crescut al carbohidraților simpli, a zahărului și a băuturilor carbogazoase zaharoase.
 • Stare bolnăvicioasă a tractului gastro-intestinal, care este o sursă de microflore patogene.
 • Cantitate insuficientă de alimente solide în dietă.
 • Fumatul constant.
 • Consumul de alcool.
 • Dieta cu o cantitate insuficientă de nutrienți.
 • Utilizarea îndelungată sau frecventă a antibioticelor.
 • Efectul secundar cauzat de mai multe de medicamente.
 • Scăderea producției de salivă.
 • Saliva vâscoasă.
 • Prezența unui număr mare de coloranți în mâncarea obișnuită.

Prevenirea și îndepărtarea eficientă a calculului dentar

Curățare corectă

Stratul bacterial poate fi îndepărtat cu peria de dinți, însă numai atunci când spălați dinții corect. Nu este îndeajuns să mișcați peria în sus și în jos – aceasta este o greșeală obișnuită.

Peria trebuie să curețe la un unghi de 45 de grade în raport cu locul unde dinții se unesc cu gingiile. Este necesar să faceți mișcări circulare, iar gura trebuie să fie ușor deschisă pentru a curăța separat fiecare parte a maxilarului. Acordați o atenție deosebită măselelor de minte – ele sunt cele mai slab curățate și sunt afectate de tartru în primul rând. Nu curățați dinții rapid – durata procedurii trebuie să fie de cel puțin 2 minute.

Importanța unei periuțe de dinți

Evitați periile mari – ele nu ajung în toate spațiile cavității bucale. Este o iluzie să crezi că periile mari vor face ca curățarea să fie mai rapidă. În realitate, periile mari scad calitatea procedurii.

Dacă alegeți gradul de duritate, alegeți o perie cu duritate medie. Nu va trauma gingiile, însă cu o astfel de perie, curățarea dinților de placa dentară va fi mai eficientă. Inserțiile laterale din cauciuc vor fi un avantaj util

Ață dentară

Folosirea aței trebuie să devină un ritual zilnic obligatoriu. Este singura metodă sigură și eficientă de curățare a spațiului interdentar. Spre deosebire de ață, scobitoarele traumatizează dinții și gingiile. Orice micro-traume ale smalțului doar vor accelera depunerile de tartrtu.

Pasta de dinți

Oricine poate rămânea confuz privind la varietatea mare de paste eficiente disponibile azi. Însă este dificil să găsești un produs care să satisfacă toate cerințele pentru îngrijirea cavității bucale. Prin urmare, dimineața se recomandă să vă spălați dinții cu un pastă care conține calciu, iar seara să folosiți o pastă antiinflamatoare. Pastele cu efect înălbitor pot agrava situația crescând sensibilitatea dinților și accelerând deteriorarea smaltului.

Clătiri sistematice

Sarcina Dvs. este să preveniți acumularea de bacterii care provoacă placă întunecată pe dinți, și apoi se transformă în tartru pe dinți. Prin urmare, după fiecare masă sau băutură (în special cafea, ceai), trebuie să vă clătiți dinții cu un elixir special. Dacă elixirul nu este la îndemână, clătirea cu apă simplă va ajuta la eliminarea alimentelor rămase.

Consultarea stomatologului

Orice măsuri preventive vor întârzia formarea tartrului. Dar, pentru a identifica problema la timp, ar fi bine să vizitați medicul stomatolog de două ori pe an și, dacă este necesar, să vă programați pentru îndepărtarea plăcii dentare.

Clinica Denta Vita oferă o gamă largă de servicii stomatologice în Chișinău, inclusiv îndepărtarea tartrului de pe dinți. Prețurile pentru proceduri și alte informații utile pot fi obținute apelând la numerele de contact indicate sau venind la o consultație.